1.1 Nastavak proširenja kapaciteta Dječjeg vrtića „Grobnički tići“ u Podhumu

Otkupom smo povećali površinu terena uz vrtić i uredili novi park za svoje mališane. Time su se stvorili i preduvjeti za cjelovito proširenje postojeće zgrade, čime bi se omogućio dodatni upis. Vjerujemo da bi svi naši mještani bez predugog čekanja mogli upisati svoje dijete u vrtić. Već sada prijavili smo projekt na EU i HR fondove, a vjerujemo da bismo tijekom dviju proračunskih godina projekt priveli kraju. Kao i pri izgradnji nove škole i dvorane u ovom mandatnom razdoblju, cilj je poboljšati uvjete mališanima, čime bi se osigurala kvalitetna skrb za djecu vrtićke dobi

1.2 Izgradnja kanalizacije i vodovoda u sklopu projekta Aglomeracija Rijeka

Zahvaljujući pravodobnim odlukama, Jelenje je postalo dio urbane Aglomeracije Rijeka te je potpisan ugovor za izgradnju kanalizacije. Najavljujemo projekt izgradnje 44 kilometra kanalizacije i 24 kilometra vodovoda za naše područje. Radimo na suvremenom sustavu, ekološki prihvatljivom, te razvijenosti i vrijednosti našeg zavičaja.

Nesretni koronavirus usporio je radove na terenu, ali vjerujemo da je najgore iza nas. Bit će to najveći projekt u novom mandatnom razdoblju.

1.3. Nastavak proširenja groblja u Jelenju, i to po fazama

Izgradit ćemo novi dio groblja u Jelenju kako bismo povećali kapacitet grobnih mjesta za naredno desetljeće. Novih 300 grobnica izgradit ćemo u nekoliko faza, s cjelovitom infrastrukturom i uređenim okolišem. Dokumentacija je u završnoj fazi.

1.4 Izgradit ćemo dječje igralište u Lukežima

Na mjestu stare zgrade u centru Lukeža izgradit ćemo novo i suvremeno dječje igralište. Mjesto Lukeži trenutno nema dječje igralište te smo projekt već prijavili na EU i HR fondove, a realizaciju očekujemo uskoro.

1.5 Izgradnja doma za starije i nemoćne u Jelenju

U suradnji s Primorsko-goranskom županijom planiramo otvoriti dom za starije i nemoćne, kao ispostavu Doma Kantrida, s kvalitetnim i stručnim kadrom. Mještani treće dobi mogli bi u svojem kraju i blizu obitelji provoditi rehabilitaciju i umirovljeničke dane uz kvalitetnu skrb i mogućnost dnevnog boravka.

1.6 Obnovit ćemo spomenik podhumskim žrtvama

Impresivno spomen-obilježje podhumskim žrtvama napunilo je 50 godina. Zajedničkim snagama s Primorsko-goranskom županijom i Općinom Čavle, u nekoliko faza, obnovit ćemo spomenik i groblje u Sobolima. Podhumske obitelji i grobnički kraj zaslužuju dostojanstveno spomen-obilježje kao podsjetnik na veliko stradanje žitelja Podhuma.

1.7 Izgradnja novih društvenih prostorija u Podkilavcu

Građevinska dozvola za nove prostorije Planinarskog društva Obruč, biciklista, ali i mještana Podkilavca, dobivena je. Nova zgrada na mjestu stare čitaonice u centru mjesta imat će prostora i za komercijalne sadržaje kao što je mala trgovina mješovitom robom ili slično. Nova zgrada poboljšat će i vizuru mjesta, uz novouređeni trg i dječje igralište.

1.8 Boćarski dom u Dražicama dobiva solarne panele

Krov na Boćarskom domu u Dražicama u potpunosti će se zamijeniti, a na novi krov ugradit će se solarni paneli kako bi se dodatnom proizvodnjom električne energije osuvremenio prostor i učinio energetski racionalnijim. Središnje mjesto boćanja, ali i održavanja zabavnog dijela programa manifestacija, kao što su brojni koncerti u našem Jelenju, u slučaju lošeg vremena dodatno bi se oplemenilo i osuvremenilo.

2.1 Proširenje ceste na dionici Zoretići – Kukuljani + Lubarska – Brnelići

Krajnji dio naših naselja uz Rječinu u potpunosti će dobiti novi asfalt, a na mjestima gdje je to moguće, u suradnji s mještanima, cesta će se proširiti. Višemilijunski projekt zajednički ćemo ostvariti s odgovarajućim partnerima zahvaljujući koordinaciji i dobroj suradnji te otvorenosti. Planiramo podjednako ulagati u cestovnu infrastrukturu svih naših naselja. Radovi na terenu trebali bi započeti uskoro.

2.2 Novi asfalt kroz Grobničko polje

Naša najprometnija cesta, ujedno i ona na kojoj se često vozi mnogo brže od dozvoljenog, zaslužuje novi asfalt. Svjedoci smo prometnih nesreća, a nakon što se u prvoj fazi postavi mjerač brzine, cilj je dionicu od Dražica do Jezera u potpunosti asfaltirati kako bi se podigla sigurnost prometa.

2.3 Proširenje parkirališta kraj nogometnog igrališta i ambulante u Dražicama

Sve je više vozača na našem području, stoga se pokazala potreba za parkiranjem osobnih i teretnih vozila u centru Dražica, gdje je i najveći protok ljudi. Ovim projektom omogućio bi se novi parking kod ambulante u Dražicama. Uz nogometno igralište i završetak poslovnog centra
planiramo također novi parking.

2.4 Proširenje parkirališta kraj groblja u Jelenju

Novi asfalt, rasvjeta, odvodnja i hortikulturno uređenje te označen parking zadovoljavat će najnovije standarde. Paralelno s povećanjem grobnih mjesta (radovi u tijeku) treba poraditi i na prilazu groblju. Realizacijom ovog projekta uvelike će se urediti prometovanje velikog broja ljudi tijekom sahrana.

2.5 Proširenje parkirališta i uređenje prometa kod vrtića u Podhumu

Planiramo provesti novo prometno rješenje koje bi rasteretilo prometovanje kod Dječjeg vrtića „Grobnički tići“. U sklopu proširenja vrtića poseban naglasak stavljen je na adekvatan i prošireni parking.

2.6 Proširit ćemo most na ulazu u Podkilavac iz smjera Dražica

Planirano je proširenje mosta u Podkilavcu, preko Sušice, u suradnji s nadležnim institucijama, za nesmetan promet i mimoilaženje dvaju vozila.

3.1 Logoped

Projekt ćemo realizirati uz pomoć Primorsko-goranske županije, kao što smo zajedničkim snagama uredili logo-kutak. Svi sumještani koji imaju potrebu za tom vrstom usluge moći će ju koristiti besplatno, a riječ je o struci koje kronično nedostaje. Stoga će se realizacijom projekta u novom mandatnom razdoblju dobiti nova usluga za dijagnosticiranje i terapiju poremećaja govora, glasa, govornog i pisanog jezika u djece, odraslih i starijih osoba.

3.10 Nastavit ćemo s besplatnim korištenjem prostora čitaonica za sve udruge

Nikada nismo i nećemo kočiti udruge za razvoj civilnog društva. Na raspolaganju će stoga i ubuduće biti općinski prostori, čitaonice i ostala potrebna infrastruktura. Volontiranje, inicijative i zalaganje članova udruga za boljitak našeg zavičaja garancija su i pokretač kvalitetnijeg razvoja.

3.11 Nastavit ćemo pomagati Župi Jelenje u obnovi sakralnih objekata

Župa Jelenje i dalje će biti naš vjerni prijatelj i partner u organiziranju i provođenju župnih događanja i proslava vjerskih blagdana. Suradnjom ćemo nastaviti kontinuirano ulagati u vjerske objekte (crkve, kapelice i groblje) na našem području kako bi se sačuvala vrijedna baština, ali i duhovni mir.

3.12 Planinarski dom „Hahlić“ dobit će nove sadržaje

Najdraži planinarski dom ostat će u rukama planinara koji svojim redovitim aktivnostima pravilno brinu o vrijednoj imovini na 1100 metara nadmorske visine u Grobničkim Alpama. Zajedničkim snagama nastavit ćemo ulagati u objekt kako bi se još više poboljšali standard i sigurnost boravka u prirodi.

3.2 U Lukežima, na Lucinskom viru, izgradit ćemo plažu s potrebnom infrastrukturom

Predivna priroda uz Rječinu i prostor kod Lucinskog vira dobit će infotablu o poznatoj grobničkoj legendi. Mnogi se mještani u ljetnim mjesecima na tom mjestu odmaraju, sunčaju i kupaju pa će se u idućem mandatnom razdoblju izgraditi plaža s potrebnom infrastrukturom.

3.3 Općina Jelenje dobit će certifikat „prijatelj djece“

U idućem mandatnom razdoblju svoju Općinu stavit ćemo na kartu općina i gradova koji imaju certifikat „prijatelja djece“. Akcija će poticati našu zajednicu da još više ulaže u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te da daje podršku roditeljima u odgoju djece. Akciju ćemo provesti u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske.

3.4 Stipendiranje učenika i studenata

Nastavit ćemo redovito stipendirati svoje učenike i studente po kriteriju izvrsnosti, ali i po socijalnom kriteriju. Kontinuirano i redovito stipendiranje nagrada je lokalne samouprave za uspješnost mladih u školovanju, ali i pokazatelj socijalne osjetljivosti Općine.

3.5 Redovito financiranje jelenjskih udruga

Nastavit ćemo redovito financirati udruge koje djeluju na našem području s ciljem unaprjeđenja civilnog društva, ali i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena naših sumještana u sportu i kulturi, ali i u bavljenju socijalnim i humanitarnim radom.

3.6 Korištenje nove školsko-sportske dvorane za udruge i programe

Zajedno s PGŽ-om izgradili smo novu školsko-sportsku dvoranu, čije ćemo termine u popodnevnim satima staviti na raspolaganje udrugama koje djeluju na našem području i imaju potrebe za sportskom dvoranom kao centrom razvoja sporta i sportaša u cjelini.

3.7 Sufinanciranje za novorođenčad (prvo, drugo i treće dijete)

I dalje ćemo nastojati biti poticajno okruženje za razvoj obitelji s djecom. Roditelji mogu i dalje računati na našu zajednicu u vidu jednokratne novčane pomoći za novorođenčad. Sukladno financijskim mogućnostima, nastojat ćemo dodatno povećati iznos sufinanciranja.

3.8 Sufinanciranja dječjeg vrtića u Podhumu

Naša je zadaća pomoći roditeljima mališana i polaznika dječjih vrtića kako bi cijena vrtića bila roditeljima pristupačna, a usluga boravka u DV-u „Grobnički tići“ u Podhumu što kvalitetnija. Nastavljamo i sa sufinanciranjem cijena smještaja djece u vrtiću naših sumještana i na području drugih jedinica lokalne samouprave.

3.9. Potpore najboljim sportašima i sportskim djelatnicima

Izgradnjom sportske infrastrukture i dvorane stvorili su se uvjeti za kvalitetan napredak pojedinaca i sportskih ekipa. Nastavit ćemo s nagrađivanjem najboljih godišnjim sportskim nagradama, a sukladno financijskim mogućnostima, neće izostati ni jednokratne godišnje potpore sportašima.

4.1 Proširenje poduzetničkih kapaciteta u zonama Astra Dražice i Podhum

Poduzetnička zona Astra nalazi se nedaleko od bivše šljunčare Dubina. Završetkom ravnanja platoa stvorit će se preduvjeti za širenje poduzetničkih kapaciteta. Želja je omogućiti poduzetnicima da na novim terenima otvore skladišta i urede te izgrade nove poslovne prostore. Općina Jelenje stoga će nastaviti ulagati u komunalnu infrastrukturu namijenjenu daljnjoj poduzetničkoj aktivnosti.

4.2 Školska zgrada u Jelenju prenamijenit će se za poduzetničke potrebe

Školsku zgradu u Jelenju, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, koja je vlasnik objekta, namjeravamo prenamijeniti za poduzetničku djelatnost i proizvodnju. Vjerujemo u poduzetničke inicijative i ideje velikih poduzetnika na našem području. Prve namjere i inicijative već su iskazane i pokrenute te vjerujemo kako će se u nekadašnjoj školskoj zgradi uskoro zapošljavati velik broj naših sumještana.

4.3 Stari vatrogasni dom u službi gospodarstva i poduzetništva

Potpisan je novi ugovor s lokalnom tvrtkom za najam garaža i dijela poslovnog prostora. Stari vatrogasni dom donosit će i dalje nove prihode našoj lokalnoj zajednici, a njih ćemo ulagati u komunalnu infrastrukturu, redovito održavanje cesta, zelenih površina i rasvjete. Uredi i sjedište, kao i skladište našeg komunalnog društva, također će i dalje biti u zgradi starog vatrogasnog doma.

5.1 Nastavak sanacije bivše šljunčare Dubina

Dosad smo očistili više od 10 tisuća kvadrata nekadašnje šljunčare Dubina, u kojoj planiramo proširiti poduzetničku zonu Astra na izravnatim platoima u suradnji s Republikom Hrvatskom. Nastavljamo daljnje čišćenje u drugoj bazi, koja još uvijek vapi za sanacijom, kako bi se veliki prostor mogao prenamijeniti za zelenu industriju i proizvodnju električne energije jer sam prostor zbog vodozaštitnog područja ne dozvoljava klasičnu proizvodnju i industriju.

5.2 Individualno prikupljanje otpada u potpunosti će biti u funkciji

Među prvima u Riječkom prstenu započeli smo s projektom individualnog odvajanja otpada u kućanstvima. Naši mještani već su preuzeli zelene spremnike koje smo dobili od EU fondova i sustav je počeo funkcionirati, a uskoro se očekuje podjela žutih, plavih i spremnika namijenjenih za različite vrste otpada. Odvajanje otpada u tim spremnicima ne naplaćuje se, što će potaknuti
kućanstva i podići svijest o odvojenom prikupljanju otpada, što je u susjednim državama Europske unije već uobičajena praksa i svakodnevna rutina.

5.3 Greenfield investicija: Solarna elektrana na području šljunčare Dubina

Razmišljanja i naše inicijative idu u smjeru postavljanja solarne elektrane na područje Dubine. Hektari zelenog prostora tako bi dobili novu namjenu i ekonomsku računicu za našu lokalnu samoupravu. Naime, projekt je solarne elektrane, osim proizvodnje „zelene“ električne energije i njezina upuštanja u elektroenergetsku distribucijsku mrežu, i namicanje ekonomske koristi od tog projekta za lokalnu zajednicu, kao i doprinos naše zajednice u okretnosti i korištenju obnovljivih izvora energije, odnosno smanjenju emisije stakleničkih plinova u atmosferu. Općina
Jelenje od tog bi projekta imala kontinuirani i stalni prihod, a prostor koji se sada ne koristi poprimio bi novu dimenziju. Područje u kojemu bi bili postavljeni solarni paneli i pristupni putovi bilo bi u potpunosti očišćeno i prohodno, a sam projekt generirao bi prihode koji dosad nisu bili mogući. Prostor je u vlasništvu države, a lokacija je izvan zone gradnje, što je uvjet za ostvarivost projekta
vrijednog nekoliko desetaka milijuna kuna. Projekt u suradnji s Republikom Hrvatskom namjeravamo prijaviti za financiranje EU fondova, a već je u našu lokalnu samoupravu stiglo pismo namjere privatnog investitora, što nas je i ponukalo da projekt pripremimo te prostor prenamijenimo za zelenu industriju na dobrobit našeg zavičaja, štiteći tako i vodozaštitno područje.

6.1 Izgradit ćemo nove i poboljšati postojeće planinarske putove

Već sada aktivno radimo na tome da uz pomoć planinara kreiramo nove planinarske putove, ali i turistički prikažemo sve svoje adute pomoću infomapa s ucrtanim planinarskim putovima, obnovimo smjerokaze i sve to interaktivno povežemo s turističkom platformom Visit Jelenje. Aktivna suradnja na terenu i kvalitetna izrada povećat će sigurnost boravka ljubitelja prirode u
Grobničkim Alpama.

6.2 Izgradit ćemo biciklističku i pješačku stazu kroz Grobničko polje

U sklopu asfaltiranja ceste kroz Grobničko polje (Dražice – Jezero) cilj je izgraditi biciklističku i pješačku stazu kako bi se povezala biciklistička transverzala s Riječkim prstenom, a našim  mještanima i gostima omogućio siguran prolaz u bicikliranju i pješačenju.

6.3 Izgradit ćemo nove i poboljšati postojeće biciklističke staze

Ucrtat ćemo postojeće biciklističke staze, kreirati infomape, ali i interaktivno povezati informacije s terena s turističkom platformom Visit Jelenje. Time potičemo razvoj aktivnog turizma.

6.4 Rimski zid Claustra na Jelenskom vrhu bit će trajno sačuvan

Rimski zid trajno ćemo konzervirati u suradnji sa stručnjacima uz pomoć europskih i hrvatskih fondova. Ostaci zida stari su više od 2000 godina i dokaz su da je naše područje bilo dio tada  civiliziranog svijeta. Našim je zalaganjem stari Rimski zid očišćen i postao je dio turističke rute, a trajnim konzerviranjem spasit ćemo ostatke od daljnjeg propadanja ili urušavanja.

6.5 U službi rekreacije: Nastavak oplemenjivanja šetnice uz Sušicu

Vježbanje na otvorenom i rekreacija sve su izraženiji trend. Šetnicu uz Sušicu kontinuirano ćemo unaprjeđivati novim sadržajima za vježbanje pomoću sportskih stanica (trim-staza).

6.6 Podkilavac / Rastočine postat će centar aktivnog turizma

Iz Rastočina svi putovi vode u Grobničke Alpe pa želimo da to bude i početna točka za pripreme prilikom polaska u planine. Klupice, velika infokarta s prikazom svih planinarskih putova, strujni priključak i rasvjeta, kao i dodatni sadržaji za okrjepu polazišna su točka za kontinuirani razvoj aktivnog turizma i zdravog načina života.

6.7 Nastavit ćemo unaprjeđivati turistički brend Visit Jelenje

Kao i dosad, naša turistička zajednica aktivno će se javljati na natječaje za HR i EU fondove, iz kojih će se financirati veći turistički projekti. Brend Visit Jelenje planiramo ojačati pomoću društvenih mreža, ali i ciljanim oglašavanjem, kako bismo ostvarili što veći broj noćenja na području Općine Jelenje.

6.8 Manifestacije posvećene tradiciji i privlačenju turista i sportaša

Vrijedno čuvamo povijesno nasljeđe svog kraja održavanjem brojnih manifestacija kao što su Festival palente i sira, Na spomen mlikarice, Zvuki ‘armonike, Zatancajmo i zakantajmo po domaći. Uz tradiciju, razvijat ćemo i jačati sportske manifestacije poput biciklijada, trekinga po Grobničkim Alpama (Hahlić za uru, Hahlići trail), ribolovnih natjecanja na Rječini, nogometnog turnira „Bruno Ban“…

6.9 Košarkaško igralište i stolovi za stolni tenis u Sportskom centru u Dražicama

Izgradili smo kvalitetan Sportski centar u Dražicama. Teren s umjetnom travom već se koristi, a u idućem mandatnom razdoblju planiramo izgraditi košarkaški teren te dodati nekoliko stolova za stolni tenis.

7.1 Nastavit ćemo biti transparentna i otvorena jedinica lokalne samouprave

Pod našim vodstvom Općina Jelenje postala je jedna od najtransparentnijih općina u okruženju, ali i na razini Republike Hrvatske, uvažavajući mjerljive i zadane kriterije nadležnih institucija. Cilj je nastaviti kontinuirani niz, ali i povećati broj postavljenih dokumenata na internetske stranice te omogućiti korištenje gotovo svih usluga online, bez potrebe fizičkog dolaska. Općina Jelenje na zahtjeve za pristup informacijama odgovara u zakonskom roku, a redoviti izvještaji o radu općinske uprave redovito se objavljuju na internetskoj stranici jelenje.hr, relevantnom mjestu za sve informacije na našem području. Portal broji više od 60 tisuća posjeta mjesečno te sadrži tisuće dokumenata o radu naše lokalne samouprave.

7.2 Proširenje Wi-Fi zona po našem Jelenju

Ukupno deset pristupnih točaka na četirima lokacijama (centar Dražica, Martinovo Selo, Podkilavac, dio Podhuma) već je postavljeno na područje Jelenja. Nastavit ćemo ulagati u suvremenu tehnologiju te proširiti mogućnost besplatnog korištenja interneta na određenim točkama okupljanja mladeži, ali i turista.

8. Suradnja i financiranje iz vanjskih izvora

I dalje ćemo biti otvorena sredina za suradnju i financiranje iz vanjskih izvora. Prije svega tu mislimo na stalnu i stabilnu suradnju s Primorsko-goranskom županijom koja je naš glavni partner u provođenju kapitalnih projekata s ciljem da se naš zavičaj kontinuirano razvija.

S našom Županijom već su dogovoreni projekti izgradnje doma za starije i nemoćne u Jelenju i čitav niz drugih projekata u vidu novih dječjih parkova, opremanja i izgradnje društvenih prostorija, izgradnje cesta na našem području.

Prema svemu viđenome naša politička opcija jedina je dorasla zadatku da ciljeve koje je zadala i ostvari.

S radom će nastaviti i poseban tim ljudi zaslužen za povlačenje sredstva iz EU i HR fondova.